Glosar de modă: 26 de termeni explicați din industria pantofilor | epantofi.ro

Glosar de modă: 26 de termeni explicați din industria pantofilor

Vârful și, după caz, tocul sunt principalele componente ce ne atrag atenția atunci când căutăm încălțămintea care să ne vină „ca turnată”. Totuși, pantofii se deosebesc între ei prin multe alte elemente de alcătuire, care fac diferența la nivel de stil, confort și, adesea, la nivel de preț.

Pentru oricine își dorește să aibă apariții impecabile la fiecare ocazie, dar și pentru curioși, anatomia pantofului ar trebui să fie un punct de interes. Crezi că este dificil să știi exact prin ce se diferențiază diversele tipuri de încălțăminte? Îți prezentăm 26 de termeni din industria pantofilor și explicațiilor lor, astfel încât să faci de fiecare dată alegerea perfectă!

Anatomia pantofilor de ocazie

Prima pereche de pantofi din lume a fost realizată dintr-o singură bucată de piele de vacă. Aceștia au fost descoperiți în Armenia și se pare că datează din anul 3300 î.Hr.
Astăzi, pentru confecționarea încălțămintei se folosesc o mulțime de materiale moderne, menite să țină pasul cu exigențele clienților.

Încălțămintea contemporană face apel la tehnici complexe de creație și la diverse artificii de design. Și, totuși, într-o lume în care vitrinele magazinelor de haine ne fură privirea, este important să nu sacrifici calitatea. Vezi în lista de mai jos care sunt elementele care fac parte din anatomia unor pantofi de ocazie și care fac diferența în ceea ce privește confortul și stilul:

Talpa

Talpa este componenta care se află în contact direct cu solul. De regulă, pantofii de ocazie au talpa confecționată din piele sau din cauciuc, în timp ce încălțămintea casual se distinge printr-o talpă de cauciuc natural sau material sintetic (cel mai adesea, poliuretan). Talpa poate fi obținută dintr-o singură bucată sau dintr-un ansamblu de piese distincte. Acordă o atenție specială modului în care este realizată talpa încălțămintei tale, deoarece ea setează mare parte din gradul de confort al acesteia.

Știai că, în cultura arabă, dacă arăți cuiva talpa pantofilor, se consideră o insultă? Explicația este una cât se poate de simplă: în cultura lor, pantoful este considerat un obiect murdar, întrucât atinge solul. Acesta este și motivul pentru care purtarea pantofilor este strict interzisă în moschei.

Tocul

Tocul este partea de jos, poziționată în zona din spate a pantofilor. În principiul, tocul asigură suport suplimentar călcâiului și este realizat din același material ca și talpa pantofului. În cazul pantofilor pentru femei, acesta poate căpăta diverse forme, lungimi și dimensiuni și dictează stilul încălțărilor. Înclinarea tocului este un alt criteriu esențial de luat în calcul când alegi o pereche de încălțăminte.

Știai că strămoșii tocurilor sunt pantofii denumiți „chopines”? Aceștia au fost creați în secolul XV în Turcia și erau un simbol al statutului unei persoane bogate.

Branțul

Branțul este partea interioară a unui pantof, care se află direct sub talpa piciorului. Branțurile sunt obținute, de cele mai multe ori, din carton celulozic sau sintetic. În funcție de modelul pantofilor, branțurile sunt fixe sau detașabile și, prin urmare, pot fi sau nu înlocuite.

Glencul

Glencul este curbura pantofului, localizată imediat sub talpă. Este foarte ușor de observat mai ales în cazul pantofilor de damă. În funcție de calitatea calapodului, greutata corpului nostru se distribuie pe lungimea tălpii, iar arcuirea glencului este, de fapt, detaliul care face încălțămintea mai comodă sau mai incomodă.

Căputa

Vampa, cunoscută și drept căpută, reprezintă elementul din fața pantofului; aceasta pornește din spatele degetelor, se extinde pe picior și ajunge în partea din spate a încălțămintei. Concret, este vorba despre gradul de decupare a pantofilor.

Încăltămintea care are căputa mai decupată va crea iluzia unui picior mai lung, iar o căpută mai înaltă va face piciorul să pară mai gros. Anul acesta, foarte căutați sunt pantofii cu căpută transparentă, care lasă picioarele la vedere.

Caseta

Caseta este componenta care acoperă și oferă protecție degetelor de la picioare. Persoanele care prezintă deformări ale degetelor, dar și cele care acuză umflarea picioarelor, ar trebui să opteze pentru pantofi cu casetă mare.

Carâmbul

Carâmbul este partea componentă a încălțămintei care îmbracă gamba piciorului până aproape de genunchi. Este un element de alcătuire specific cizmelor.

Ștaiful

Ștaiful este partea din spate a pantofilor, mai exact cea responsabilă de apariția bătăturilor. Atunci când ștaiful este prea înalt, sau când pantofii sunt noi, ai putea să resimți un disconfort în zona ștaifului. Dacă pantofii îți alunecă din picior, atunci tot ștaiful ar putea fi ”vinovatul” - cel mai probabil, este prea jos, iar pantoful nu are stabilitate.

Bombeul

Bombeul, sau vârful pantofilor poate fi ascuțit, oval, rotund, rotunjit (în formă de migdală), sau chiar pătrat.

Calapodul

Calapodul este, de fapt, replica tălpii umane. El poate fi creat din lemn, plută, plastic și este componenta care stabilește atât forma tălpii pantofului, cât și gradul său de arcuire.

Anatomia sneakerșilor

Știai că, în vremurile străvechi, sportivii participau la Jocurile Olimpice antice dezbrăcați și desculți? De atunci și până în prezent, industria producției de încălțăminte sport a introdus pe piață modele de sneakerși și pantofi de antrenament cu tehnologii care mai de care mai performante.

Cei mai vechi pantofi sport datează din secolul al XIX-lea, erau confecționați din piele și erau accesorizați cu metale și piroane pe tălpi pentru a oferi aderență. Destul de rudimentar, nu-i așa?
Din fericire, în zilele noastre, producătorii au născocit o mulțime de noutăți pentru a ne optimiza performanențele fizice și pentru a ne oferi confort, indiferent de activitate. Fă cunoștință cu piesele componente ale pantofilor sport!

Talpa exterioară

Talpa exterioară este baza pantofului sport. În funcție de brand, aceasta poate avea diverse forme și specificații. Mai mult decât atât, pantofii dedicați anumitor sporturi (ex: fotbal, rugby și altele) pot prezenta pe talpa exterioară crampoane sau striații, care să confere aderență suplimentară în timpul jocului.

Limba

Este o componentă a zonei exterioare pantofului. Rolul său este acela de a facilita încălțarea și descălțarea. În plus, limba protejează zona superioară a piciorului de șireturi, menținând confortul.

Talpa intermediară

Talpa intermediară a pantofilor sport este constituită dintr-un material elastic, plasat între talpa exterioară și învelișul exterior. De regulă, pentru confecționarea acesteia se folosesc materiale cu proprietăți de amortizare a șocurilor.

Ochiurile șireturilor

Accesorii indispensabile pentru încălțămintea cu șiret, ochiurile ar trebui să fie destul de largi și de fine pentru a permite manevrarea și ajustarea facilă a șireturilor pantofilor sport.

Gulerul călcâiului

Gulerul călcâiului formează partea superioară a pantofului. Este componenta care susține calcâiul și tendonul lui Ahile. În același timp, gulerul pantofului împiedică alunecarea piciorului în interior și conferă un plus de stabilitate în timpul mișcărilor.

Mini glosar al pantofilor

Cu atât de multe elemente care diferențiază diversele modele de pantofi, apare confuzia atunci când trebuie să alegi un anume tip de încălțăminte? Loafers, ankle wrap sau brogue sunt termeni pe care nu îi stăpânești? Descifrează semnificația acestor stiluri de pantofi în cele ce urmează!

Ankle Wrap

o denumire destul de sugestivă, având în vedere că pantofii din această categorie se disting prin prezența unei barete subțiri care învăluie și fixează glezna.

Brogue

sau pantofii Wingtip, sunt realizați prin alăturarea mai multor bucăți de piele, fie ele constructive sau decorative. Denumirea lor este de origine galică.

Derby

pantofii Derby sunt un model de pantofi extrem de asemănători cu cel Oxford. O altă denumire a lor este Bluchers, denumire inspirată de mareșalul care l-a înfrânt alături de Wellington pe Napoleon, în bătălia de la Waterloo. De asemenea, soldații din armatele napoleoniene purtau încălțăminte Derby.

Kitten Heels

înrudiți cu pantofii stiletto, kitten heels sunt de fapt, pantofii care au înălțimea tocului mai mică de 2 cm. Aceștia sunt foarte populari în rândul modelelor de încălțăminte cu toc mini.

Oxfords

se disting prin caputa care prezintă o fantă în formă de ”V”, de care sunt prinse șireturile, dar și prin distanța redusă care desparte găurile șireturilor. Inițial, pantofii Oxford erau realizați predominant în culoarea neagră și se purtau la birou și în cadrul evenimentelor formale.

Mary Jane

sau pantofii „de bar” se remarcă prin decupajul adânc din partea superioară a piciorului, iar, uneori, și printr-o baretă din zona gleznei, care are rol de decor, dar și de susținere. În mod tradițional, acest tip de pantofi se purta cu șosete lungi.

Mocasinii

inspirați de încălțămintea pe care o purtau amerindienii, mocasinii sunt cunoscuți în termeni fashion și ca pantofi „loafers”, după denumirea lor din limba engleză. Ei sunt ușor de recunoscut, după limba ridicată, în formă de „U”.

Mules

sunt pantofii caracterizați prin absența materialului din zona călcâiului. De asemenea, mules au întotdeauna partea din față închisă. Ei sunt disponibili în modele cu toc sau fără.

Peep-toe

sunt pantofii care au vârful decupat și care lasă la vedere degetele mari ale picioarelor. În magazinele de specialitate vei găsi atât pantofi cât și sandale peep-toe.

Skimmers

foarte asemănători cu balerinii, aceștia au o particularitate de design, anume vârful ascuțit.

Slip-ons

sunt pantofii care nu au niciun sistem de închidere; cele mai comune modele care fac parte din această categorie sunt espadrilele. Acest tip de încălțăminte se încalță și se descalță cu lejeritate, datorită materialului elastic din extremitatea superioară a pantofului.

Spectator shoes

aceștia sunt rezultatul combinației dintre pantofii Oxford și Brogue. Ei sunt recunoscuți pentru contrastul dintre culorile folosite în cadrul aceleiași perechi.

Moda are tainele ei, care merită descoperite. La epantofi.ro, ne dorim să te purtăm prin călătoria celor mai frumoase decade ale modei. În plus, tot noi te ținem la curent cu cele mai recente trenduri și îți punem la dispoziție colecții noi de încălțăminte și accesorii de brand, pentru o garderobă cu personalitate!